Професор д-р Огнян Бранков, к.м.н.
тел./факс: 02/ 952 21 37, тел.: 02/ 9154 482

Роден на 15 септември 1946 г. в София. Завършва Немска езикова гимназия в София през 1965 г. година, ВМИ – София през 1973 г. година. Като студент е член, зам.председател и председател на Кръжока по спешна хирургия към Институт „Пирогов”. През този период участвува в 8 научни публикации и в сесиите на ТНТМ. Редактор и зам.главен редактор на вестник „Медицинска трибуна”.
Постъпва на работа в Секцията по детска хирургия от 1976 г. като научен сътрудник. След спечелване на конкурс през 1979 г.е назначен като асистент по детска хирургия към НИП на МА-София, на база Институт „Пирогов”.Старши асистент през 1982 г., главен асистент през 1987 г.
В продължение на 20 години води упражнения със студенти и специализанти.
Придобива специалност по обща хирургия през 1980 г., а по детска хирургия – през 1982 година. Защищава кандидатска дисертация през 1988 г.. Избран за доцент по детска хирургия през 1994 г.
Работи в областта на детската гръдна и коремна хируртгия. Разработва научно и практически въпроси на диагностиката и лечението на някои заболявания на хранопровода – кардиохалазия, ахалазия, хиатална херния, кървящи езофагеални варици. Създава единна схема за комплексното лечение на химическите изгаряния на хранопровода и късните последствия от тях. Въвежда някои нови оперативни методики със собствени приноси в хирургичната техника при колоезофагопластиката и при антирефлуксните операции по повод гастро-езофагеалния рефлукс. Водещ в хирургията на белия дроб. Хоноруван преподавател към Медицински университет. Участвува в изпитните комисии по хирургия и за специалността детска хирургия.
Специализира в Берлин и Лайпциг през 1986 г., Москва през 1987 г., Виена и Брюксел 1988 г. и в САЩ (Бостън и Ню Йорк) през 1998 г.
Пред защита на дисертация за „д-р на медицинските науки”.
Има 64 научни публикации в списания и сборници, от които 7 в чужбина.
Участвува в 58 конгреса и конференции, от които 26 в чужбина. Има признати 22 рационализации и 1 изобретение. Носител на много отличия, награди и дипломи.
От 2000 година е председател на Научното дружество по детска хирургия.
Заместник Председател на Националния съсловен съюз на лекарите хирурзи. Член на Европейската Асоциация на детските хирурзи. Действителен член на Румънската Академия по детска хирургия. Асоцииран член на УЕМС - Европейската асоциация на лекарите към Европейския съюз.
Владее добре немски, руски и английски език, задоволително френски.
Харесва модерна литература, поезия, живопис и музика. Пише научно-популярни статии и есета. Предпочита морето и водните спортове. Увлечен по бридж и табла. Женен от 35 години, има двама сина и двама внука. Обожава природата и спокойствието. 
 
     
   
© Секция по Детска Хирургия – София
Последна редакция 01.04.2012 г. www.igiboro.com