Спукване джобче смегма

◼ Слепване кожичката на пениса
Отговори
Monica
Мнения: 1
Регистриран: 24 ное 2020, 10:18

Спукване джобче смегма

Мнение от Monica » 24 ное 2020, 22:36

Здравейте,

Момчето ни е на 1г. и 1м. Пенисът му не е забелван насилствено, само с подръпване по време на миене. Главичката е заголена почти до половината. Преди няколко месеца се образуваха 2 балончета (размер около 2 мм) в основата на главичката (предполагам пълни със смегма). Наблюдаващият педиатър не забеляза проблем. Балончетата се увеличиха леко с времето като тази сутрин, след забелване при миене, се отвори едно от тях и започна да излиза съдържимото - консистенция като извара, бял цвят, без забележим лош мирис. Изскарахме остатъка с няколко натиска, балончето се доспука, доизчистихме и промихме с кислородна вода, пръскаме със сребърна вода през деня + налагане с риванол при неоголена главичка. Детето приплаква при ориниране, част от кожичката видимо се е отлепила от главичката, няма сериозно зачервяване или кръв.

С оглед епидемиологичната обстановка, моля за съвет - има ли нужда от допълнителна интервенция от специалист в момента и ако не, по същия начин ли трябва да постъпим с второто балонче при спукване?

Благодаря предварително!

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1819
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Спукване джобче смегма

Мнение от професор Бранков » 27 ное 2020, 12:22

Здравейте, случилото се е нормално развитие на нещата. Смегмата се натрупва и подпомага естественото разлепване на кожичката. Понякога се получава зачервяване и болезненост - в тези случаи препоръчвам продължителен компрес с голяма марля и риванол. Няма нужда от допълнителна интервенция от специалист. Когато второто "балноче" смегма пробие почистете го внимателно и направете компрес.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори