Ухапване от кърлеж

Отговори
Bezhy

Ухапване от кърлеж

Мнение от Bezhy » 22 ное 2005, 21:15

Здравейте скъпи Д-ри, радвам се че има този форум, та сега да Ви запитам. Историята е следната: На 5 юни 2005 ме ухапа кърлеж, бях бременна в 8ми месец, та затова отказах да пия превантивно антибиотици, но от инфекциозно ми казаха да се наблюдавам....ами нямаше признаци на заболяване, но на 25 юли родих и след 1 седмица получих нетипичен обрив, т.е. силно сърбящ обрив на цялото лице (все едно са ме жулили от коприва) и отидох на кожен лекар, който ме насочи веднага да си напрявя тест за лаймска болест, е направих го и се оказа положителен, веднага постъпих в болница за 5 дена на Цефтрин 2х1.0 и.в.дн. и още 6 дена след това доксициклин, два месеца след лечението резултата е отново положителен....лекарката твърди че не се налага друго лечение и че до 1 година ще се изчистят антителата, но аз съм обезпокоена, немога да чакам цяла година, ще изперкам до тогава.....дали съм нервна - ами да нервна съм изнервена съм от притеснения от гледане на деца и т.н., дали ме болят краката ами болят ме, но съм в период след раждане и състоянието ми може да се дължи и на това, аз немога да преценя обективно, да не говоирим че имам ужасно главоболие, което също мога да отдам на следродилния период и на това че не съм се възстановила след раждането още. За бебето на него му направиха изследване и резултата е отрицателен.

Bezhy

Мнение от Bezhy » 22 ное 2005, 21:19

забравих си въпроса: та въпроса е да пия ли пак антибиотици или да слушам лекарката и да чакам до 5 юни 2006, честно казано искам да ги пия ако не заради друго то поне за собствено психично успокоени

Доктор

за кърлежите

Мнение от Доктор » 04 дек 2005, 17:15

Ако това ще ви успокои, пийте антибиотик. Но по-добре пийте природни лекарства за укрепване на имунната система - например Ехинацеа на д-р Тайс и Елеутерокок (Съкровище от тайгата) - има и много други.
Това, че сте носителка на антитела, не означава че сте болна. Укрепвайте организма си и нервите - децата ви имат нужда от стабилна майка.
Иначе не съм сигурен дали хирурзите разбират от Лаймска болест.

Гост

Re: за кърлежите

Мнение от Гост » 11 сеп 2006, 21:27

Доктор написа:Ако това ще ви успокои, пийте антибиотик. Но по-добре пийте природни лекарства за укрепване на имунната система - например Ехинацеа на д-р Тайс и Елеутерокок (Съкровище от тайгата) - има и много други.
Това, че сте носителка на антитела, не означава че сте болна. Укрепвайте организма си и нервите - децата ви имат нужда от стабилна майка.
Иначе не съм сигурен дали хирурзите разбират от Лаймска болест.

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1850
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от професор Бранков » 26 сеп 2006, 09:44

Когато Ви нападне кърлеж, той се впива в кожата и започва да смуче.
По презумпция на доболничната помощ кърлежът се вади от личния лекар. Джипитата често отказват и пращат децата при нас.
(Страничен въпрос на вътрешния глас - след като джипито получава пари за своите пациенти, защо ние да му вършим работата?) :roll:
Обикновено хирургът се намесва тогава, когато главичката на кърлежа е останала в кожата или има вторична инфекция. Тя още не е Лаймска болест, но ние сме длъжни да насочим детето към инфекционист, след като сме го обработили.
По едно време искаха да ни вменят в задължение да изпращаме кърлежа или частта от него в стерилно шишенце за изследване - ние не отказваме да правим това, но то не е наша работа.
По принцип не отказваме съдействие. Но, тогава ?? защо трябваше да се разделя доболничната от болничната помощ?

Колкото до Лаймската болест специалистите са в инфекциозните звена и тяхната наука е много специфична.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

marychery
Мнения: 91
Регистриран: 27 яну 2006, 11:57
Местоположение: София

Re: Ухапване от кърлеж

Мнение от marychery » 09 авг 2016, 13:41

Проф. Бранков, виждам , че темата е доста стара. Но все още по полянките има кърлежи, а неяснотата кой трябва да го извади е факт :mrgreen: . В този смисъл, ако намеря кърлеж на детето си какво трябва да направя..... да го заведа при личния лекар, да го заведа на хирург или.....сама да го извадя :P . Не че не мога, но какво е правилното поведение на един родител.
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1850
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

Re: Ухапване от кърлеж

Мнение от професор Бранков » 09 авг 2016, 14:13

По правило такива деца ги водят в кабинета по детска хирургия в "Пирогов". Обикновено не се отказва помощ. Мисля, че тази услуга вече е платена. Но ваденето на кърлежи е в задълженията на личния лекар. Обаче, всички си прехвърлят топката. Доколкото знам, няма написан норматив, но ще проверя.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори