Ухапване от кърлеж
Ухапване от кърлеж
Здравейте скъпи Д-ри, радвам се че има този форум, та сега да Ви запитам. Историята е следната: На 5 юни 2005 ме ухапа кърлеж, бях бременна в 8ми месец, та затова отказах да пия превантивно антибиотици, но от инфекциозно ми казаха да се наблюдавам....ами нямаше признаци на заболяване, но на 25 юли родих и след 1 седмица получих нетипичен обрив, т.е. силно сърбящ обрив на цялото лице (все едно са ме жулили от коприва) и отидох на кожен лекар, който ме насочи веднага да си напрявя тест за лаймска болест, е направих го и се оказа положителен, веднага постъпих в болница за 5 дена на Цефтрин 2х1.0 и.в.дн. и още 6 дена след това доксициклин, два месеца след лечението резултата е отново положителен....лекарката твърди че не се налага друго лечение и че до 1 година ще се изчистят антителата, но аз съм обезпокоена, немога да чакам цяла година, ще изперкам до тогава.....дали съм нервна - ами да нервна съм изнервена съм от притеснения от гледане на деца и т.н., дали ме болят краката ами болят ме, но съм в период след раждане и състоянието ми може да се дължи и на това, аз немога да преценя обективно, да не говоирим че имам ужасно главоболие, което също мога да отдам на следродилния период и на това че не съм се възстановила след раждането още. За бебето на него му направиха изследване и резултата е отрицателен.
за кърлежите
Ако това ще ви успокои, пийте антибиотик. Но по-добре пийте природни лекарства за укрепване на имунната система - например Ехинацеа на д-р Тайс и Елеутерокок (Съкровище от тайгата) - има и много други.
Това, че сте носителка на антитела, не означава че сте болна. Укрепвайте организма си и нервите - децата ви имат нужда от стабилна майка.
Иначе не съм сигурен дали хирурзите разбират от Лаймска болест.
Това, че сте носителка на антитела, не означава че сте болна. Укрепвайте организма си и нервите - децата ви имат нужда от стабилна майка.
Re: за кърлежите
Доктор написа:Ако това ще ви успокои, пийте антибиотик. Но по-добре пийте природни лекарства за укрепване на имунната система - например Ехинацеа на д-р Тайс и Елеутерокок (Съкровище от тайгата) - има и много други.
- професор Бранков
- Модератор
- Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
- Контакти:
Когато Ви нападне кърлеж, той се впива в кожата и започва да смуче.
По презумпция на доболничната помощ кърлежът се вади от личния лекар. Джипитата често отказват и пращат децата при нас.
(Страничен въпрос на вътрешния глас - след като джипито получава пари за своите пациенти, защо ние да му вършим работата?)
Обикновено хирургът се намесва тогава, когато главичката на кърлежа е останала в кожата или има вторична инфекция. Тя още не е Лаймска болест, но ние сме длъжни да насочим детето към инфекционист, след като сме го обработили.
По едно време искаха да ни вменят в задължение да изпращаме кърлежа или частта от него в стерилно шишенце за изследване - ние не отказваме да правим това, но то не е наша работа.
По принцип не отказваме съдействие. Но, тогава ?? защо трябваше да се разделя доболничната от болничната помощ?
Колкото до Лаймската болест специалистите са в инфекциозните звена и тяхната наука е много специфична.
По презумпция на доболничната помощ кърлежът се вади от личния лекар. Джипитата често отказват и пращат децата при нас.
(Страничен въпрос на вътрешния глас - след като джипито получава пари за своите пациенти, защо ние да му вършим работата?)
Обикновено хирургът се намесва тогава, когато главичката на кърлежа е останала в кожата или има вторична инфекция. Тя още не е Лаймска болест, но ние сме длъжни да насочим детето към инфекционист, след като сме го обработили.
По едно време искаха да ни вменят в задължение да изпращаме кърлежа или частта от него в стерилно шишенце за изследване - ние не отказваме да правим това, но то не е наша работа.
По принцип не отказваме съдействие. Но, тогава ?? защо трябваше да се разделя доболничната от болничната помощ?
Колкото до Лаймската болест специалистите са в инфекциозните звена и тяхната наука е много специфична.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !
Re: Ухапване от кърлеж
Проф. Бранков, виждам , че темата е доста стара. Но все още по полянките има кърлежи, а неяснотата кой трябва да го извади е факт . В този смисъл, ако намеря кърлеж на детето си какво трябва да направя..... да го заведа при личния лекар, да го заведа на хирург или.....сама да го извадя . Не че не мога, но какво е правилното поведение на един родител.
- професор Бранков
- Модератор
- Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
- Контакти:
Re: Ухапване от кърлеж
По правило такива деца ги водят в кабинета по детска хирургия в "Пирогов". Обикновено не се отказва помощ. Мисля, че тази услуга вече е платена. Но ваденето на кърлежи е в задълженията на личния лекар. Обаче, всички си прехвърлят топката. Доколкото знам, няма написан норматив, но ще проверя.
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !