За хаоса в българското здравеопазване

Отговори
Потребителски аватар
професор Бранков
Модератор
Мнения: 1849
Регистриран: 14 юли 2005, 15:00
Местоположение: София
Контакти:

За хаоса в българското здравеопазване

Мнение от професор Бранков » 18 фев 2006, 14:35

Драги почитатели на нашия форум!
Ще се опитам да опиша накратко хаоса в здравеопазването.
Първо ще цитирам други, а после себе си.

Много сериозна финансова криза очакват през тази година директорите на големите лечебни заведения. Причината е, че дейността им вече ще се плаща само от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

"През януари работата на "Пирогов" се е увеличила с 20%, но приходите са паднали, защото цените на пътеките, по които се плаща, са занижени спрямо м. г.", обясни шефът на болницата доц. Спас Спасков. „Ще трябва да намалим разходите за заплати и лекарства".

Шефът на лекарския съюз Андрей Кехайов призна, че в големите болници парите може действително да намалеят, тъй като в приходите си, включително и в заплатите за м. г., се калкулират и дълговете, и капиталовите разходи, плащани от здравното министерство. От тази година МЗ не плаща тези неща.

Министър Гайдарски призна, че има опасност болниците, които извършват спешна медицинска помощ, да са на загуба. "Там има недофинансиране, което ще се опитаме по някакъв начин да решим", каза министърът.

"Доходите на лекарите ще се понижат, защото са повишени цените на ток, вода, парно и различни консумативи и няма начин малко пари да се разпределят така, че заплащането на лекарите да се запази", посочи д-р Иван Кокалов от синдиката.

Мой коментар в един здравен форум:

Правителството (здравното министерство) изчака последния момент за да стартира пазарната икономика в медицината. Пак под натиска на МВФ.
Здравната каса се полуизпразни още от времето на Семерджиев, а не се допълни от милиони неосигурени.
Лекарският съюз нежно приюти джипитата, които уж трябва да вършат доболничната помощ, която всъщност става в спешните звена на болниците.
Министър Гайдарски се изненадал от този факт - къде беше досега, професоре?
А пък болниците се правеха, че може бурята да ги отмине - къде бяхте, мениджъри-комисионери?
И още нещо:
"Според д-р Кехайов, след като от 2006 г. цялата болнична дейност се финансира от здравната каса и тя стане единен източник на средства, ще има равнопоставеност и конкуренция между лечебните заведения."

Равнопоставеност? Ами Военна, МеВеРейска и Правителствена болница, ами Чирков? Където наливат държавни пари! С тях ли ще си мериме финансовите моркови?
Ами частните болници и поликлиники на разни бивши и настоящи политици и разни вездесъщи перачи на пари? Всички били равнопоставени!?!

О, ела Хипократ (защото ги няма профсъюзите) и отведи ни в античния свят, преди да сме се преселили в отвъдния...
Място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си !

Отговори