Празник на детската хирургия

На 19.10.2005 в киносалона на ВВМИ-София се състоя първата конференция от цикъла „Детско-хирургични срещи”. Те ще се провеждат всяка есен и пролет съвместно със сродни специалисти – педиатри, уролози, анестезиолози, рентгенолози, онколози. Срещите се организират от Българското начуно дружество по детска хирургия и Секцията по детска хирургия на МБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.

Срещата бе посветена на Деня на Българския лекар в паметта на нашия патрон Св. Иван Рилски. Съвместната организация бе дело на Национален алианс „Живот за България”, Българската Академия по медицина, Съюза на научните дружества, вестник „Български лекар” и Ротари клуб София-Сердика.
Бяха връчени почетния приз „Български лекар” на проф. Ангел Боянов (детски хирург), доц. Огнян Бранков (Ръководител Секция по детска хирургия), доц. Стефан Габровски (неврохирург) и доц. Владимир Пилософ (педиатър, директор на Национална кардиологична болница)

     
 
     

След награждаването беше представена книгата „Най-хубавите любовни лекарски истории" с автор д-р Тотко Найденов. Сумата, събрана от продажбата й, ще бъде предоставена за закупуване на инструментариум за секцията по детска хирургия в „Пирогов".

Преди началото на научната програма доц. Божидар Налбантски, акушер-гинеколог и член на борда на Ротари клуб София-Сердика разказа накратко за ролята на лекарите в Ротарианското движение и ангажиментите им към различни актуални здравни проблеми в света и България. Едно от най-значителнитке постижения на международната ротарианска общност е имунизацията против полиомиелит (детски парали), с което се постига пълното изкореняване на това страшно заболяване. В България по инициатива на Ротари клуб София с президент за 2002 година проф. Захари Кръстев беше проведена масова имунизация на младежи от малцинствените групи против хепатит.

     
   
     

Първата детско-хирургична среща бе проведена съвместно със Софийската секция на педиатрите и неонатолозите, като бяха поканени и много общо-практикуващи лекари с педиатирчна насоченост. Бяха изнесени три презентации:
1. Хирургични проблеми на ингвино-скроталния район (доц. О. Бранков)
2. Болката в детската възраст ( доц. Н. Гаврилова и д-р Боряна Петрова)
3. Вродени заболявания на белия дроб ( доц. П. Переновска)

Предвижда се следващата пролетна среща да бъде на тема онкология.

   
 
     
   
© Секция по Детска Хирургия – София
Последна редакция 01.04.2012 г. www.igiboro.com