В "Пирогов" стабилизираха 7-годишната Михаела.

Състоянието на 7-годишната Михаела, която бе тежко ранена в катастрофата край Бяла на 7 декември, е стабилизирано, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.
Министър Радослав Гайдарски посети днес пострадалото момиче в детската реанимация в клиниката "Пирогов". На детето е направена операция, продължила час и половина.
Специалистите на Института за спешна помощ са направили на Михаела корекции на лицето, фиксирана е горната и долната челюст.
След като чу добрите новини, Мария прегърна д-р Димов и не преставаше да му благодари за всичко, което е направил за малката. Завеждащият отделението по лицево-челюстна хирургия в "Пирогов" слезе да обясни на разтревожените близки какво е състоянието на детето веднага след като приключи операцията. Няма да се наложат допълнителни интервенции, наместили сме всички счупени кости по лицето на Михаела, обясни д-р Димов. В нито един момент не се усъмних, че детето ми ще се оправи. Сърцето ми го подсказваше, сподели 29-годишната майка
Направена е и оценка на мозъчната дейност на детето. Сега е важно да се стабилизират жизнените функции - дишането и сърдечно-съдовата дейност на пострадалото дете, е заявил министър Гайдарски. Повече операции не са необходими, уверил министърът, който е разговарял с лекарите в отделението. В този съботен ден сред дежурните лекари неотлъчно бяха доц.Бранков, ръководител на Секцията по детска хирургия и д-р Пседерски, завеждащ детска реанимация.
В "Пирогов" министърът се е срещнал със майката на Михаела, която е казала, че вече се чувства спокойна.
В същия ден екип, ръководен от доцент Бранков, оперираха еднодневно бебе с прекъснат хранопровод. Министър Гайдарски с интерес проследи операцията.

   
 
     
   
© Секция по Детска Хирургия – София
Последна редакция 01.04.2012 г. www.igiboro.com