Списание „9 месеца” и „Стани богат” дари уникален апарат на „Пирогов”
В петък 15 април 2005 година водещият на предаването „Стани богат” Николай Кънчев лично поздрави екипа на болница „Пирогов” с новата придобивка – инсуфлатор за въздух към видеолапароскопа на фирмата Olympus.
Апаратът е закупен със средства, събрани през януари от шест поредни благотворителни телевизионни предавания „Стани богат”. Тогава на стола срещу Ники Кънчев се престрашиха да играят 12 бъдещи майки, ученички в безплатното училище на списание „9 месеца”. Някои от тях заедно със своите бебета също ще присъстват на събитието в петък.
Видеолапароскопът е новост за детската миниинвазивна хирургия. Апаратът ще улесни коремните хирурзи при поставянето на своевременна диагноза, ще подобри атравматичния достъп до увредените тъкани и органи и съществено ще ускори възстановяването на децата след коремни операции. Така ще се постигне значително скъсяване на предоперативния и постоперативния престой на малките пациенти в болницата, с което съществено ще намалеят и разходите при хирургичното лечение.
   

 

 


 

 
     
   
© Секция по Детска Хирургия – София
Последна редакция 01.04.2012 г. www.igiboro.com