В Пирогов спасиха обречено дете.

Такава жажда за живот рядко се среща! Туморът бе обхванал белия дроб и гръбнака, дори бе издул гръбчето му като гърбица. Детето си отиваше, защото злокачественото образувание бе блокирало всичките органи.
На два пъти го оперирах. Втория път треперех дали ще издържи. А то се пребори. Силен характер! Като влизахме при него в стаята, се усмихваше!
За жалост не можем да дадем на родителите аспиратор, защото и на нас не ни достигат. Но след 15 дни ще махнем канюлата и Пламен ще си диша нормално, без да е нужна аспирация.

Доц. Бранков
Публикация в "Нощен Труд" 17-18.10.2006 г.


Тумор гигант извади хирургът доц. Огнян Бранков от гръдния кош на 3-месечния Пламен Сарандиев. Злокачествено образувание с такива размери лекарите в детската хирургия на Пирогов отдавна не бяха виждали, макар че поне веднъж на три години оперират пеленачета със същата диагноза - невробластом. След 5-месечна борба за живот бебокът си тръгна вчера от Пирогов за родния Свиленград.
Пламен постъпи в Института за спешна медицинска помощ на 22 май т.г. Състоянието му бе трагично -едва дишаше, не можеше да си мърда крачетата.
Ошашавените от ужас родители Петя и Станислав се вайкаха, че няма да оцелее. На другия ден доц. Бранков оперира бебето. И борбата за живот започна.
Наложи се да му направят трахеотомия, за да диша, и да му вкарат фина сонда в коремчето, за да се храни. Последва втора операция, защото туморът бе необичайно голям.Бебокът понесе стоически и нея.
"Доцент Огнян Бранков и д-р Христо Пседерски спасиха детето. Те са чудотворци! Бориха се за живота му като за свое дете. Над Пламен трепереха и лекарите, и сестрите в детска реанимация и в гръдна хирургия", каза пред НТ майката Петя, която не може с думи да изкаже възторга си от медицинските работници в Пирогов. Тя е убедена, че благодарение на тях Пламен живее.
Пламен бил на 2 месеца, когато ги сполетяло нещастието. В 4 часа сутринта посинял и едва не издъхнал в ръцете на майка си. "Потърсихме джипито д-р Петрова, тя не ни обърна внимание. Закарахме детето при д-р Елка Йорданова в частния й кабинет в Любимец. Тя се усети, че става дума за нешо страшно Препрати ни в болницата в Хасково, от там - в Трета градска в София. Добре че стигнахме до Пирогов! Тогава просветна надеждата, че Пламен ще оцелее. Имаше много критични моменти, но лекарите нито за момент не го изоставиха. И чудото стана!", разказва Петя.
Преди да се приберат в Свиленград, родителите на Пламен купиха прахосмукачка. Ще я използват вместо аспиратор, защото Пламен все още е с канюла (отвор за дишане) на вратлето. Оттам секретите трябва да се изсмукват често, за да може детенцето да диша. А родителите му не могат да се бръкнат с 1000 лева за скъпия медицински уред. Многолюдна рода очаква Пламен. Защото е първо бебе в семейството, чакано с любов 6-7 години.

Елиана МИТОВА

   
     
   
     
 
     
   
© Секция по Детска Хирургия – София
Последна редакция 01.04.2012 г. www.igiboro.com