Ротариански клуб дари ...
Ротарианският клуб от град Хил, Англия, дари на Детска хирургия „Пирогов” 18 колички за болни деца чрез Агенцията за чуждестранна помощ. Количките връчи лично госпожа Кристина Дагуел, Президент на английската благотворителна организация „Помощ за България”.
Подаръците приеха доц. Огнян Бранков, главната сестра на Института – Луиза Манолова и старшата сестра на Секцията – Валя Апостолова.
   
  В пресата ...
 

Интернационален екип хирурзи помага на българче в Австрия
16-11-2004

Уникална и много тежка операция беше направена в Австрия на 14-годишния Мирослав Ангелов от с. Любен Каравелово, Варненско.

В продължение на повече от 6 часа в университетската болница в Грац професорите Хьолвард от Австрия, Спиц от Великобритания и доц. Огнян Бранков от „Пирогов", майсториха нов хранопровод за българчето. Те успяха да го направят от част от стомаха му и спасиха детето. Хирурзите работиха напълно безплатно. Това предаде агенция Фокус.

Мирослав е бил на 6 годинки, когато вместо шише с лимонада надигнал бутилка със сода каустик. Детето почти изпило съдържанието й, когато започнали адските болки. Целият хранопровод на Мирослав бил напълно изгорен, част от стомахчето му - също. Заредили се дълги и мъчителни години за семейството на изгореното момче. Родителите му го водили по болници, направили му 4 неуспешни операции, включително и в Москва. Хирурзите вдигнали ръце-толкова можахме!

Животът на Мирослав се превърнал в ад - не можел да яде през устата. Лекарите му оставили малък отвор на корема над пъпа. Оттам родителите му го хранели със специална сонда. Момчето поемало течности и ястия, превърнати с миксер в каша. Състоянието му непрекъснато се влошавало.

От болница в Москва поискали 10 000 евро, за да оперират българчето. Родителите на Мирослав са бедни хора и не могат да съберат парите. Доц. Бранков обаче влязъл във връзка с болницата в Грац и оттам приели детето за безплатна операция. Австрийската болница поема и разходите по следоперативното лечение на Мирослав, както и по престоя на баща му в Грац. Момчето се възстановява, то ще може да се храни през устата си. Доц. Бранков е единственият наш хирург, който прави подобни операции при деца. Но случаят с Мирослав е бил изключително тежък.

източник : www.focus-news.net

   

 

 


 

 
     
   
© Секция по Детска Хирургия – София
Последна редакция 01.04.2012 г. www.igiboro.com