Ужасна новина
Прегазена от трамвай

Момиче се размина по чудо с ужасна смърт под колелата на трамвай № 22” – пише вестник „Нощен труд” от 11-12 ноември 2005 година. Изтичвайки пред трамвая, момичето се повхлъзнало и попада успоредно на релсите между колелетата.

Вечерта на 10 ноември в Детска противошокова зала на болницата „Н.И.Пирогов” постъпва по спешност Стефка Андреева на 16 години. Тя е извадена изпод колелата на трамвая жива, но в шоково състояние и с множество травми на главата, крайниците, гръдния кош и корема. След продължителна реанимация и заместване на голямата кръвозагуба, момичето е оперирано. Жестоката рана на лявото рамо е обработена и превързана, поставени са дренажи в двата бели дроба и дренаж в корема, за да се изключи кръвоизлив. Детето е поставено на изкуствено апаратно обдишване. При образните изследвания са установен множество счупвания на ребрата и ключицата, контузия на черепа и мозъка с кръвоизлив в него, тежки контнузии на белите дробове. Поради тежкия шок, кръвозагубата и множеството счупвания на гръдните кости, детето може да живее само чрез дихателната апаратура.

Постепенно общото състояние се стабилизира, жизнените показатели се нормализират и момичето идва в съзнание. На 17 ноември е преведена в детско гръдно отделение, където може да получи утеха и грижи от майка си. Все още е отпаднала, двата дрена в гръдните кухини са на активна аспирация, предстоят още оперативни намеси... но момичето е щастливо, че живее. Благодарение на екипа детски хирурзи (д-р Генов, д-р Червеняков, д-р Патоков, д-р Йотов, д-р Георгиев), на екипа анестезиолог - реаниматори (д-р Салтирова, д-р Коцева, д-р Петрова, д-р Недялкова), неврохирурзите д-р Станишев и д-р Захаринов, както и на целия дежурен екип в детска противошокова зала и детска хирургия.

Човек трябва да има късмет не само да оживее, но и да попадне на добри лекари.

   
 
     
   
© Секция по Детска Хирургия – София
Последна редакция 01.04.2012 г. www.igiboro.com