Завеждащ Първа детска хирургична клиника
 
 
Доц. д-р Георги Трифонов
тел.: 02/ 9154 476
 

Ръководители на Клиниката през годините са били последователно проф. д-р Иван Иванчев, проф. д-р Христо Христов, проф. д-р Мария Михова. Настоящия ръководител е доц. д-р Георги Трифонов.
Клиниката се състои от приемен кабинет, триаж с противошокова зала и стационар, който разполага с 50 легла за лечение на деца от 3 до 18 годишна възраст със спешни и планови хирургични заболявания на коремните органи и гениталиите – остър апендицит и перитонит, остра чревна непроходимост, коремна и съчетана травма, ехинококоза с коремна локализация, солидни тумори, хернии, крипторхизъм, остри заболявания на тестисите и други.
Медицинския персонал се състои от 15 лекари (от тях 5 научни сътрудници), 28 медицински сестри в стационара и 18 амбулаторно-поликлинични сестри. Началник на детско коремно отделение е д-р Стефан Стоилов, а координацията между отделението и приемния кабинет и противошоковата зала осъществява завеждащ кленеката доц. Г. Трифонов.
Амбулаторно поликлиничната работа на Първа детска хирургична клиника е уникална като база и организация на дейностите с разкрития триаж и детска противошокова зала. Там се провеждат консултации с други специалисти и лечение на деца в критично състояние, изискващи спешни реанимационни грижи. Пак там се осъществява прием на всички деца, постъпващи за лечение в Секцията по детска хирургия. Работата е организирана на екипен принцип, което позволява да се посрещнат безотказно, денонощно всички спешни детски хирургични състояния.

 
     
   
© Секция по Детска Хирургия – София
Последна редакция 01.04.2012 г. www.igiboro.com